Publicatie: mei 2012

 

HENK DUBBINK

 

Hoe het begonDen_Ham__1991

Bij Henks ouders stond thuis een harmonium. Deze werd verwisseld voor een éénklaviers elektrisch orgeltje, maar binnen no time werd deze ingeruild voor een elektronisch orgel met twee klavieren. Henk was toen 9 jaar en was de enige in het gezin die les wilde nemen. Zijn eerste orgelles kreeg hij van Pieter Labrijn, de plaatselijke organist van Hervormd Vroomshoop. Toen hij 16 jaar was kreeg hij meer animo voor het kerkorgel en begon les te nemen aan de muziekschool te Almelo. Gerrit Hoekstra was hier zijn orgeldocent. Na twee jaar mocht hij jaarlijks meedoen aan de serie “Jong Talent”.

 

Opleiding

Na de muziekschool is Henk kerkmuziek gaan studeren bij Nico Verrips. Een leerzame periode die hij elke kerkmuzikant kan aanraden. In 1995 is hij aan opleiding begonnen bij de Schumann Akademie in Zwolle. Dit resulteerde in het met goed gevolg afsluiten van de Algemene Theoretische Vakken, evenals het vak Speciale Onderwijsleer met eindcijfer 10. Zeker de vakken harmonie en contrapunt komen goed van pas in zijn dagelijkse muzikale activiteiten.

 

Bergentheim_2011

Muzikale activiteiten

Op 18 jarige leeftijd speelde hij zijn eerste dienst. Dit was tijdens een jongerendag van HGJB. In november 1987 kreeg hij zijn eerste aanstelling als organist in Beerzerveld. Later volgden de Hervormde kerken van Den Ham en Bergentheim. Ook was hij korte tijd organist in een parochiekerk in Hengelo-Noord. Momenteel is hij organist in de Oosterkerk te Bergentheim, de Gereformeerde kerk in Den Ham en “De Schaapskooi” te Nijverdal.
Henk heeft ook enkele jaren trompetles gehad. Zijn docent was Jan Leemhuis uit Daarlerveen. Dit heeft geresulteerd in een lidmaatschap van muziekvereniging “Beatrix” in Bergentheim. Hier speelt hij de 2e en 3e trompetpartij.
Zijn drang om muziek aan het papier toe te vertrouwen heeft hij al vanaf zijn 13e jaar. Gestimuleerd door Gerrit Hoekstra is hij hiermee door gegaan. Na een gedegen opleiding in theorie van Bert Luytjes en Euwe de Jong schrijft hij met veel passie koraalbewerkingen, maar ook vrije werken.
Het is wijlen Folgert Zwaving die hem motiveerde om zijn muziek uit te geven. Dit is vormgegeven in uitgaven bij diverse uitgevers. Ook werkt hij mee aan de abonnementsserie “Orgelklanken”.
In 2012 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als kerkorganist. Hij hoopt hier nog vele jaren mee door te gaan, tot dienst van de gemeente, maar zeker aan Hem die hij dienen mag.

 

Smaak

Henks smaak voor muziekstijl is heel divers. De basis ligt in de barokke stijl. Toch gaat zijn voorkeur uit naar de klassieke periode en daarnaast ligt de stijl van Jan Zwart hem ook goed.

 


 

Bladmuzi451-Omslagek

Bij Cantique verscheenen van Henk een flinke hoeveelheid bladmuziek.

Klik hier voor de complete lijst.

 

 

 

 


Luister mee!

Enkele delen van de doorHenk Dubbink bij Cantique uitgegeven orgelmuziek is hieronder te beluisteren. Deze bewerkingen zijn opgenomen via Hauptwerk (http://www.hauptwerk.com), waarbij gebruik is gemaakt van de samples van het Radeker-/Garrels-orgel in de Magnuskerk te Anloo (zie http://www.prospectum.com

Klik op éénDubbink-pv van onderstaande titels om mee te luisteren:

 

Gezang 428 (Cantique 139)
Gezang 473 (Cantique 139)
Ah, vous dirais je, maman (Cantique 203)
De Heer is mijn Herder (Cantique 359)