GERRIT JAN VAN DE WERFHORST

Componist met een immens opus

Slide Slide Slide Slide

Gerrit Jan van de Werfhorst, leerling van o.a. Gerrit ‘t Hart en Lucas Lindeboom, mag zonder enige twijfel een productief auteur van orgelmuziek worden genoemd. Alleen al bij Cantique verschenen er meer dan 30 uitgaven van zijn hand, de verzamelbundels niet meegeteld. Daarnaast deed hij ook bij diverse collega-uitgevers een duit in het muzikale zakje.

Het accent van zijn opus ligt op de koraalmuziek, met o.a. een indrukwekkende, uit zeven delen bestaande serie met uitgebreide voorspelen/bewerkingen over alle 150 psalmen en de Enige Gezangen. Zijn stijl beweegt zich tussen barok en romantiek. Hoog tijd om wat meer te weten te komen over deze sympathieke organist.
We laten hem hieronder graag zelf aan het woord.

Even voorstellen

Mijn naam is Gerrit Jan van de Werfhorst. Ik ben een geboren en getogen Oosterwoldenaar, een rustig dorpje op de Veluwe. Mijn opa was ook kerkorganist geweest en woonde zijn leven lang onder hetzelfde dak als ik. Ik herinner me nog de tijd dat mijn familie op zondagavond op bezoek kwam en bij het orgel zong. Prachtig! Zodoende werd het orgelspelen er als het ware met de paplepel ingegoten. De stijl van spelen van de plaatselijke organist Jan van Boven deed de rest. Zijn orgelspel heeft me persoonlijk altijd sterk aangesproken. Hij improviseerde de hele liturgie en dat is één van de aspecten van orgelspelen die me van jongs af aan heeft geboeid. Bij hem ben ik op 9-jarige leeftijd begonnen met het nemen van orgelles. Naast het leren van het orgelspelen op zich maakte Jan zijn leerlingen ook bewust van de taak die de organist in de eredienst heeft als het gaat om het kerkelijk jaar. Daarin was hij heel consequent. Later is de muziekschool Noord West Veluwe en de muzerie Zwolle gevolgd. Daarna ben ik improvisatielessen gaan volgen bij Gerrit ’t Hart. Gerrit is een grote kunstenaar op het gebied van improvisatie en componeren. Ik kijk nog steeds terug op deze lessen als zeer leerzaam.

Daarna ben ik privélessen gaan volgen bij de organist van de Michaelskerk te Zwolle: Lucas Lindeboom. Dit was op muzikaal gebied de mooiste tijd. Orgellessen werden gegeven in de Michaelskerk of in de Bethlehemskerk. Lucas was de organist die je het belang van de muziek achter de noten bijbracht. Hij was ook de organist die mij als bewonderaar van Bach ook de ogen opende voor de Franse romantische orgelmuziek. Lucas was naast een uitstekende docent ook een geweldige humorist. Vaak registreerde ik bij zijn concerten. Zijn plotselinge overlijden was voor mij dan ook een enorme schok.
Begeleiden van erediensten doe ik sinds 1987. Het begeleiden van samenzang heeft mijn hart. Persoonlijk ben ik enkel geïnteresseerd in koraalgebonden muziek. Het inhoud geven aan het kerkelijk jaar vind ik één van mijn mooiste taken als organist. En dan maakt het voor mij niet uit of het adventtijd of lijdenstijd is. De lijdenstijd is het langst maar in deze periode is er voor de organist geweldige muziek van Bach om op terug te vallen voor de dienst. Wat heeft deze componist wonderschone muziek geschreven waarin het lijden van onze Zaligmaker op het diepst wordt uitgebeeld.

Ik denk dat ik wel zeggen mag dat het componeren me in het bloed zit. In 2004 kreeg ik contact met Cor van Dijk. Vanaf het begin heeft het geweldig geklikt tussen ons. Daarnaast heb ik ook heel veel geleerd van hem. Zijn visie over inhoud, vorm en afwerking zijn voor mij steeds van onmisbare waarde geweest. De vele uitgaven zijn hiervan het bewijs.

Erg leuk vind ik ook de vele opnamen die Gert van Ginkel van mijn uitgaven heeft gemaakt en die te beluisteren zijn op zijn site pcorgan.com. Gert is een zeer bescheiden, sympathieke man die heel goed speelt. Ik zou hem het spelen van mijn eigen werken niet kunnen verbeteren.

Ik hoop met mijn muziek een bijdrage te kunnen leveren aan de behoefte van orgelmuziek tijdens de eredienst.
Ik wil tot slot verwijzen naar de aanvangsregel van psalm 147: “Laat ’s Heeren lof ten hemel rijzen”.

Gerrit Jan van de Werfhorst.

 

 

 

BLADMUZIEK

Klik HIER voor alle uitgaven die bij Opus 10 van Gerrit Jan van de Werfhorst zijn verschenen.

 

 

 

LUISTER MEE!

 

Een zeer bescheiden deel van de bewerkingen van Gerrit Jan van de Werfhorst is door hemzelf ingespeeld en hieronder te beluisteren. Deze delen zijn opgenomen via Hauptwerk, waarbij gebruik is gemaakt van de samples van het Bätz-orgel van de Domkerk te Utrecht.

 

Psalm 150  (Cantique 153)
De tien geboden  (Cantique 127)
Psalm 147  (Cantique 153)
Psalm 138  (Cantique 153)
De lofzang van Simeon

 

 

 

 

 

Publicatie: maart 2015