Publicatie: maart 2010

 

DICK SANDERMAN

 

dickie_aangepastDick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsacte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij Daniel Roth (Franse romantiek), Hans Haselböck (improvisatie) en Jean Guillou, alsmede privélessen improvisatie bij Bert Matter.

In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward; in datzelfde jaar maakte hij een grammofoonplaat met orgelwerken van Mozart. Als solist en als koorbegeleider werkt hij veelvuldig mee aan concerten, radio- en cd-opnamen. Zo concerteerde hij o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991) en in Jeruzalem (1999).

Hij maakte verschillende cd-opnames, onder meer met eigen koraalbewerkingen (Maassluis 1990, Leeuwarden 2001, Kampen 2008, Helmond 2009) en met koraalmuziek uit de 18e eeuw (Noordbroek en Epe, 2002). Daarnaast verleende hij medewerking aan cd-projecten als “De orgelmaker Petrus van Oeckelen” (1992), “Het historische orgel in Nederland” (1999) en “Orgels in Nederland” (2004).

Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Hervormde gemeente van Rijssen. Hij is medewerker van het Reformatorisch Dagblad, redactielid van het maandblad De Orgelvriend en was jarenlang voorzitter en lid van de muziekcommissie van de organistenvereniging der Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Laatstgenoemde functie bekleedt hij thans bij de GOV vereniging van kerkmusici. Bij de organistenvereniging VGK fungeert hij jaarlijks als gecommitteerde tijdens de examens kerkelijk orgelspel. Hij maakt deel uit van de redactionele werkgroep “Revisie gezangen Liedboek” die de verschijning van het nieuwe Liedboek-2012 [Liedboek “zingen en bidden in huis en kerk] voorbereidt. Meerdere malen was Dick Sandermacartoon_27102000_verkleindn jurylid bij orgelconcoursen en voor amateurs (Elburg, Oude Tonge, Gouda), alsook bij de door het Reformatorisch Dagblad en het maandblad De Orgelvriend uitgeschreven compositiewedstrijd (2003).

Van zijn hand verschenen diverse bundels met koraalbewerkingen voor orgel; ook zijn verschillende koorwerken van hem uitgegeven. Een belangrijk deel van deze composities verscheen bij Cantique. Als redactielid leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist, dat in 1995 verscheen. Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee koraalboeken voor de Psalmen, in isometrische notatie (2001) en in ritmische notatie (2004). Voor de lokale omroep van zijn woonplaats Rijssen, Radio 350, presenteert hij maandelijks een programma met klassieke muziek onder de titel “Sanderman Klassiek”.
Sanderman houdt zich intensief bezig met het harmonium. Hij bezit twee drukwind-harmoniums, respectievelijk gebouwd door Trayser (Stuttgart, omstreeks 1870) en door Kotiekywickz (Wenen, omstreeks 1900), alsmede een Kunstharmonium (Victor Mustel, Parijs, 1901). Dick Sanderman is een van de weinige organisten in ons land die ook harmoniumconcerten verzorgen. Op zijn naam staat ook de eerste Nederlandse harmonium-cd: Boléro de Concert (1997).

Meer informatie: http://www.dicksanderman.nl.


 

BLADMUZIEK

Dick Sanderman heeft in de loop der jaren een indrukwekkende hoeveelheid muziek geschreven, waarvan het merendeel voor orgel en dan gericht op het (protestantse) kerklied. Daarbij valt op dat hij zich thuis voelt in veel verschillende stijlen. Zowel in de barok, de klassieke stijl als de romantiek toont hij zijn onbetwist vakmanschap. Dat zijn muziek wordt gewaardeerd blijkt wel uit de verkoopcijfers van zijn uitgaven. Zowel amateurs als beroepsmusici nemen zijn muziek gretig af.
Sanderman behoorde tot de eerste componisten die muziek bij Cantique liet uitgeven. En na deze eersteling (uitgave 123) volgenden er vele. Een stroom die, naar het lijkt, nog steeds niet is opgedroogd.

Klik hier voor een overzicht van de bij Cantique verschenen uitgaven.


 

LUISTER MEE!

Een bescheiden deel van de door Dick Sanderman bij Cantique uitgegeven orgelmuziek is hieronder te beluisteren. Deze bewerkingen zijn opgenomen via Hauptwerk (http://www.hauptwerk.com), waarbij gebruik is gemaakt van de samples van het Cavaille Coll orgel van de Notre Dame te Metz (zie http://www.milandigitalaudio.com).

DSSlotkoor uit de Mattheus Passion (Cantique 245)
Maak mij rein (Cantique 263)
Uren, dagen, maanden, jaren (Cantique 347)
Psalm 118 (Cantique 360)
Psalm 121 (Cantique 360)
Psalm 146 (Cantique 360)
Als een hert (Cantique 397)
Hij kwam bij ons (Cantique 397)
Zoals ik ben (Cantique 397)