Publicatie: januari 2016

Peter C. de Jong

 

Peter C. de JongPeter C. de Jong, geboren in 1959 te Hendrik Ido Ambacht, kreeg zijn eerste orgellessen op 8-jarige leeftijd van dhr. R. Reedeker. Na 5 jaar werd de studie voortgezet bij Cor de Haan, op het orgel in de Havenkerk in Alblasserdam. Na verloop van tijd werden de orgellessen afgewisseld met pianolessen. In de jaren ‘80 was hij de vaste piano begeleider bij de koorrepetities van het plaatselijke Gereformeerde Kerkkoor o.l.v. Cor de Haan.

Vanaf 2001, na verhuizing naar de omgeving van Arnhem, heeft De Jong enkele jaren klavecimbellessen gevolgd bij Robert Ouwerkerk. Ook heeft hij ruim 10 jaar als klavecinist basso-continuo gespeeld bij het barokorkest o.l.v. Michiel Vanhoecke in Arnhem. Als kerkorganist speelt hij regelmatig in de Christelijke Gereformeerde Kerk van Oosterbeek.

We laten hem hieronder zelf aan het woord over het ontstaan van zijn koraalbewerkingen.

Hoewel ik al heel vroeg zelf harmonisaties van koralen improviseerde en uitgebreid aan het orgel kon ‘fantaseren’, heeft het nog lang geduurd voordat ik de eerste muziek schreef. De belangstelling voor harmoniseren zal zeker gestimuleerd zijn door de rol van continuo speler in het barokorkest. Nog steeds vind ik niets is zo boeiend als het improviseren van de basso-continuo partij in barokmuziek!

De orkestactiviteiten waren ook de aanleiding om een muzieknotatie-programma aan te schaffen. Al spoedig bleek dat het werken met dergelijke software eigenlijk heel leuk is, zodat ik ook andere toepassingen begon te bedenken. Zo begon het schrijven van muziek voor orgel. Psalmbewerkingen, omdat deze voor mij het meest bruikbaar zijn i.v.m. de zondagse kerkdiensten. Kenmerkend voor mijn bewerkingen is dat ze alle geïnspireerd zijn door werken van J.S. Bach. Het is verrassend hoe het luisteren naar de muziek van Bach, waarvoor ik al van jongs af bewondering heb, steeds weer als vanzelf ideeën geeft voor psalmbewerkingen. Op heel uiteenlopende manieren wordt ‘iets’ uit het voorbeeld gebruikt voor de psalmbewerking; dit kan het thema van een fuga zijn, of een aansprekende baslijn, of de inleiding van een aria uit een cantate, etc. Het vervolgens in barokstijl uitwerken van een compositie is iets wat ik opvat als puzzelen; het heeft veel gemeen met het simultaan oplossen van een matrix van vergelijkingen, zoals men dat in de wiskunde zou zeggen. Naar muziek vertaald: recht doen aan de loop van de afzonderlijke stemmen (‘horizontaal’) en tegelijkertijd het geheel ‘verticaal’ kloppend maken. Het geeft mij veel voldoening op deze wijze met muziek bezig te zijn, aan de hand van Bach.

Peter_8jr kleinDoor deze bescheiden bewerkingen, ‘gespiegeld aan Bach’, krijgen de composities van Bach toch indirect een plaats in de protestantse erediensten –een koraalboek met de 150 psalmen heeft Bach zelf nu eenmaal niet achtergelaten. De link met hoogwaardige Bach-muziek geeft de composities reeds een voorsprong en al zijn de bewerkingen minder doorwrocht dan de oorspronkelijke Bachwerken, ze doen de kenner in elk geval dènken aan iets moois…

Tenslotte wil ik de uitgever hartelijk danken voor de bereidheid om deze psalmbewerkingen in een k(l)eurige reeks uit te geven, zodat ze nu voor een breder publiek toegankelijk zijn.

Oosterbeek, Peter C. de Jong

 


 

BLADMUZIEK

Bij Cantique publiceerde bij Cantique de serie ‘Psalmen gespiegeld aan Bach’; een reeks koraalbewerkingen gebaseerd op muziek van Johann Sebastian Bach.  Tot op heden zijn er vier delen in deze serie verschenen. Daarnaast publiceerde hij een muziekbijlage bij Terdege, die is opgenomen in de verzamelbundel ‘Houdt dan de lofzang gaande’.

Klik hier voor het complete overzicht.


 

LUISTER MEE!

Peter de Jong vertolkt hieronder zelf een aantal van de bij Cantique uitgegeven bewerkingen.
Deze bewerkingen zijn opgenomen via Hauptwerk (http://www.hauptwerk.com), waarbij gebruik is gemaakt van de samples van het Hinszorgel van de Bovenkerk te Kampen (zie http://www.milandigitalaudio.com).

 

Psalm 42 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 4) Playbutton
Psalm 43 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 1) Playbutton
Psalm 74 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 2) Playbutton
Psalm 80 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 2) Playbutton
Psalm 84 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 4) Playbutton
Psalm 87 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 1) Playbutton
Psalm 100 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 1) Playbutton
Psalm 122 (Psalmen gespiegeld aan Bach deel 1) Playbutton