Publicatie: juli 2011

 

PETER DE WILDE

Het begon met cijfers…

 

Wilde_kleinJe zou verwachten dat hier een accountant of op z’n minst een boekhouder mee aanheft, maar het was het eerste muziekschrift waardoor Peter de Wilde (1979) de toetsen begon te strelen. Zijn moeder, orgelliefhebster en kenner van menig klassiek en geestelijk werk, had zichzelf dit muziekschrift eigen gemaakt. De oudere zus en broer mochten op orgelles, maar Peter werd nog te jong bevonden. Toen zuslief na verloop van tijd de “harp aan de wilgen hing” kwam er een plekje vrij op de orgelbank. Dat was wennen, van met twee handen psalmen spelen op cijfers, de eerste lessen uit Folk Dean met één vinger. Dankzij de strengheid van huidig collega organist Dick van Woudenberg heeft hij doorgezet.

Ton van der Horst, organist van de Grote Kerk in zijn woonplaats Hilversum, nam hem enige tijd later onder z’n hoede. Op eigen verzoek bleef het vooral bij koraalbewerkingen van Asma en Zwart. Na een paar jaar ging hij bij Peter Eilander op les. Vooral de pedaaltechniek en de linkerhand hadden wel wat bijscholing nodig. Ondertussen kreeg Peter verkering met zijn huidige vrouw, waardoor hij regelmatig in Zeist kwam. Hij hoorde in die tijd op de radio een bijzonder fraaie bewerking over Psalm 138 en was er zeer enthousiast over. Deze bleek van de hand van Albert van der Hoeven. En wat bleek: Albert woonde in de wijk achter zijn schoonouders. Op een avond heeft Peter de stoute schoenen aangetrokken en aangebeld met de vraag of hij bij hem mocht lessen. Daarna volgden diverse harmonisatie- en improvisatielessen. Helaas ging het met de gezondheid van Albert niet goed, waardoor de lessen regelmatig voor langere tijd stil lagen. Voor h186_-_Omslaget harde studeren op techniek bij Eilander miste hij doorzettingsvermogen. Na een tijd geen lessen te hebben gevolgd is Peter op les gegaan bij oud-bekende en oud-Hilversummer Marco den Toom. Ook daar een poging gedaan om literatuur en harmonisatie gelijk op te laten gaan, maar harmonisatie won het weer. Peters eerste muziekbundels heeft hij dan ook door Marco laten corrigeren.

Kerk- en koororganist

Op zijn 15e mocht Peter voor het eerst in zijn eigen gemeente de klavieren beroeren. Sindsdien is hij nog steeds een van de drie dienstdoende organisten. Het mooiste hiervan vindt hij de daadwerkelijke betrokkenheid bij de eredienst. De meeste stukken die door hem zijn uitgegeven zijn dan ook ontstaan ter voorbereiding op of tijdens de eredienst. Naast het spelen tijdens de erediensten heeft hij regelmatig diverse koren begeleid.

Stijl

De voorliefde voor de romantische muziek is duidelijk waarneembaar in zijn koraalbewerkingen. Zwart, Asma, Mulder, Van der Hoeven en Den Toom: er is van allen wel iets te herkennen in de muziek.
De laatste jaren is zijn muzikale horizon verbreed: zo weet hij o.a. Christiaan Ingelse erg te waarderen. Met name de psalmen 51 en 84 van deze musicus vindt hij juweeltjes, zoals bijvoorbeeld in psalm 84 de uitbeelding van het “hoe branden mijn genegenheen”.

 


 

Bladmuziek

Klik hier voor een compleet overzicht van de bladmuziek van Peter de Wilde die bij Cantique is verschenen.


 

Luister mee!

Een aantal bewerkingen van de door Peter de Wilde bij Cantique uitgegeven orgelmuziek is hieronder te beluisteren.
Deze bewerkingen zijn opgenomen via Hauptwerk (http://www.hauptwerk.com), waarbij gebruik is gemaakt van de samples van het Hinszorgel van de Bovenkerk te Kampen (zie http://www.milandigitalaudio.com).

Wilde_kleinPsalm 9 (Cantique 355)
Psalm 54 (Cantique 129)
Psalm 73 (Cantique 186)
Psalm 101 (Cantique 186)
Psalm 116 (Cantique 219)