Sanderman, Dick

Dick Sanderman (1956) studeerde orgel bij Jaap Dragt aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij in 1980 het einddiploma solospel, de onderwijsakte B en de aantekening improvisatie behaalde. Verder volgde hij zomercursussen bij Daniel Roth (Franse romantiek), Hans Haselböck (improvisatie) en Jean Guillou, alsmede privélessen improvisatie bij Bert Matter.

In 1983 werd hij winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatieconcours te Bolsward; in datzelfde jaar maakte hij een grammofoonplaat met orgelwerken van Mozart. Als solist en als koorbegeleider werkt hij veelvuldig mee aan concerten, radio- en cd-opnamen. Zo concerteerde hij o.a. tijdens het Internationaal Orgelfestival Napels (1981), in Engelse kathedralen (1988), in Parijs (1991), Jeruzalem (1999), Oxford (2012) en Vilnius (2013).

Hij maakte verschillende cd-opnames, onder meer met eigen koraalbewerkingen (Maassluis 1990, Leeuwarden 2001, Kampen 2008, Helmond 2009) en met koraalmuziek uit de 18e eeuw (Noordbroek en Epe, 2002). Daarnaast verleende hij medewerking aan cd-projecten als “De orgelmaker Petrus van Oeckelen” (1992), “Het historische orgel in Nederland” (1999) en “Orgels in Nederland” (2004).

Dick Sanderman is in Rijssen werkzaam als directeur van de Muziekschool en als stadsorganist voor het orgel in het gemeentehuis. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Schildkerk in Rijssen en de “Oale Grieze” in Hellendoorn. Hij is medewerker van het Reformatorisch Dagblad, redactielid van het maandblad De Orgelvriend en was jarenlang voorzitter en lid van de muziekcommissie van de organistenvereniging der Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Laatstgenoemde functie bekleedt hij thans bij de KVOK voor het blad “Muziek en Liturgie”. Regelmatig fungeert hij als gecommitteerde bij staatsexamens voor orgel en tijdens examens kerkelijk orgelspel. Verder publiceert hij artikelen en verzorgt hij lezingen en workshops, met name op het gebied van het kerkelijk orgelspel. Ook was hij eindredacteur van het boek “Organist in de praktijk”, dat in 2014 verscheen.

Als eerste Nederlandse componist publiceerde hij twee complete koraalboeken plus een serie bewerkingen voor de 150 Psalmen. Hij maakte deel uit van een van de redactionele werkgroepen die de het Liedboek (2013) hebben voorbereid en fungeerde als projectcoördinator voor de bijbehorende begeleidingsbundel voor de psalmen. Momenteel werkt hij mee aan de totstandkoming van een liederenbundel voor gemeenten die zich rekenen tot de Gereformeerde Bond (verschijnt op 20 november a.s.)

Meerdere malen was Dick Sanderman jurylid bij orgelconcoursen en voor amateurs (Elburg, Oude Tonge, Gouda), alsook bij compositiewedstrijden.

Van zijn hand verschenen diverse bundels met koraalbewerkingen voor orgel; ook zijn verschillende koorwerken van hem uitgegeven. Een belangrijk deel van deze composities verscheen bij Cantique. Als redactielid leverde hij een aanzienlijke bijdrage aan het Nieuw Handboek voor de Kerkorganist, dat in 1995 verscheen. Sanderman houdt zich intensief bezig met het harmonium. Hij bezit een drukwindharmonium, gebouwd door Kotiekywickz (Wenen, omstreeks 1900), alsmede een Kunstharmonium (Victor Mustel, Parijs, 1901). Dick Sanderman is een van de weinige organisten in ons land die ook harmoniumconcerten verzorgen. Op zijn naam staat ook de eerste Nederlandse harmonium-cd: Boléro de Concert (1997).

E-mail: info@dicksanderman.nl

Website: http://www.dicksanderman.nl


UITGAVEN

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.