Grieg, Edvard Hagerup

Edvard Hagerup Grieg (geboren in Bergen, 15 juni 1843 – overleden in Bergen, 4 september 1907) was een Noors romantisch componist en pianist. Bekende stukken van hem zijn de Lyrische Stukken en de Peer Gynt-suite. Grieg wordt ook wel de Chopin van het Noorden genoemd.

Hij geboren als zoon Alexander Grieg en Gesine Judith Hagerup. Zijn vader was Brits koopman en diplomaat, maar zijn moeder een geboren Noorse. Het was een erg muzikale familie, ook Griegs broers en zussen hadden muzikale talenten. Vanaf zijn zesde kreeg hij pianoles van moeder Gesine. Hij werd in die tijd heel erg geïnspireerd door Chopin, Mendelssohn en Weber.

Griegs eerste compositie componeerde hij op zijn twaalfde. Deze compositie werd niet goed ontvangen, want toen Grieg het mee naar school nam, werd het verbrand. Grieg vond het niet fijn op school. Hij werd gepest en spijbelde vaak.

In 1858 ontmoette Grieg een hele goede violist. Die adviseerde Grieg om aan het beroemde conservatorium van Leipzig te gaan studeren. Grieg volgde zijn advies op en ging naar Duitsland. Grieg werd er best wel goed, maar toch zou hij niet op die plaats doorbreken. Constante ziektes teisterden de componist, hij was zo vaak ziek dat hij daarom van het conservatorium ging.

In 1867 trouwde Grieg met Nina Hagerup, zijn nicht. Zij kregen in 1869 een kind, maar dat overleed al na 1 jaar. Later kreeg Nina nog een kind, maar dat werd doodgeboren.

Kort daarna reisde Grieg, die steeds populairder werd, naar Rome om daar kennis te maken met de beroemde componist Franz Liszt. Zij werden goed bevriend en Liszt moedigde Grieg aan om door te gaan met componeren. Toen Grieg terugkeerde stichtte hij een muziekschool, die hij nog vele jaren zou leiden.

Na 1877 trok Grieg vaak de Noorse bergen in, om daar in een blokhut te componeren. Hier deed hij erg veel inspiratie op en hier heeft hij veel beroemde stukken geschreven. Na een aantal jaren gingen de bergen hem vervelen en liet hij zijn beroemde villa Troldhaugen bouwen. Grieg bleef hierna actief componeren en concerten geven in het buitenland, maar zijn gezondheid ging zichtbaar achteruit. Uiteindelijk moest hij worden opgenomen in een ziekenhuis in Bergen. Hij stierf op 4 september 1907. Het Noorse volk treurde en 50.000 mensen begeleidden Grieg, onder zijn eigen treurmars, naar zijn laatste rustplaats in een bergcrypte, in de omgeving waar hij zoveel inspiratie voor zijn werk had opgedaan.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.